Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Przepis na rosół Kuronia podbija internet. Genialny patent odmieni niedzielny obiad
Irmina Jach
Irmina Jach 05.03.2023 13:40

Przepis na rosół Kuronia podbija internet. Genialny patent odmieni niedzielny obiad

Rosół Kuronia
By MOs810 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64665564

Rosół to danie, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Kucharz Jacek Kuroń, który słynie ze znakomitych przepisów, zdradził swój sposób na przyrządzenie tego tradycyjnego dania. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się niezapomnianym smakiem i aromatem, którego pozazdroszczą nam nawet sąsiedzi.

Rosół Kuronia robi furorę w sieci

Rosół dla wielu Polaków jest remedium na wszystkie smutki i troski. To pyszne i aromatyczne danie leczy przeziębienie, kaca i genialnie rozgrzewa w zimne dni. Każda kucharka ma na niego własny przepis, jednak to sposób Kuronia stał się internetowym hitem. Nie bez przyczyny. Takiego dania może pozazdrościć nam nawet Magda Gessler.

1500zł za każdą złotówkę? Koniecznie przeszukaj portfel, możesz się wzbogacić

Składniki na rosół Kuronia

Czego potrzebujemy, żeby przygotować rosół według tajemniczej receptury Kuronia? Wszystkie składniki znajdziemy w pobliskich sklepach. Warto jednak sięgać po te charakteryzujące się naprawdę wysoką jakością. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie osiągnąć efekt, który rzuci na kolana nawet sąsiadów, którzy poczują zapach naszego rosołu na korytarzu.

Składniki:

  • 3 udka z kaczki
  • 3 skrzydełka z kaczki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz ziarnisty

Rosół Kuronia. Sposób przygotowania

Żeby przygotować rosół Kuronia, należy włożyć mięso do garnka i zalać je trzema litrami zimnej wody. Żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, warto wcześniej piec udka i skrzydełka w piekarniku przez godzinę, aż skórka stanie się brązowa i apetyczna. Wodę z mięsem należy gotować przez godzinę, regularnie wyławiając szumowiny.

Po upływie godziny do wywaru dodajemy opaloną cebulę, marchewki, pietruszki i selera. To także dobry moment na wrzucenie przypraw — wszystkich poza solą. Rosół gotujemy przez kolejne dwie godziny. Gdy warzywa staną się miękkie, wyławiamy z garnka wszystko prócz mięsa i marchewek. Doprawiamy rosół solą i dosypujemy natkę pietruszki. Smacznego!