Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Wiele osób popełnia podstawowy błąd robiąc jajecznicę. Tylko tak będzie wyjątkowo puszysta
Agata Jaroszewska
Agata Jaroszewska 06.01.2023 12:28

Wiele osób popełnia podstawowy błąd robiąc jajecznicę. Tylko tak będzie wyjątkowo puszysta

Ekspertka zdradziła kiedy posolić jajecznicę, każdy powinien to wiedzieć
(zdj. ilustracyjne) Unsplash.com/Gian Cescon

Jajecznica wydaje się banalnym daniem, ale jeden szczegół może zaważyć na jej jakości. Domowi kucharze powinni wiedzieć, kiedy posolić jajecznicę. To kluczowe dla nieziemskiej puszystości dania. Samo wbicie jajek na patelnie to za mało, by cieszyć się pysznym śniadaniem. Ekspertka zdradziła banalny trik.

Jajecznica to częsty jedzeniowy wybór Polaków

Jajecznica to danie, które bardzo często wybierane jest wtedy, gdy brakuje lepszych pomysłów na śniadanie. Nie należy jednak deprecjonować walorów smakowych tego dania.

Wszyscy ci, którzy narzekają na jajecznicę, zapewne nie wiedzą kiedy ją posolić. Ta prosta wiedza jest kluczowa dla stworzenia małego dzieła sztuki na talerzu.

To, kiedy posolić jajecznicę jest istotne i będzie to zapewne zaskoczeniem dla domowych kucharzy. Moment, gdy sól ląduje na patelni jest kluczowy dla smaku oraz jej konsystencji. Puszystość dania zostanie zachowana tylko w jednym momencie.

Kiedy posolić jajecznicę? Ekspertka wyjaśnia

Kiedy posolić jajecznicę? Czy sól powinna trafić do jajek na początku smażenia, czy na koniec? Niektórzy solą jajecznicę dopiero na talerzu. Eksperta portalu Przyślij Przepis zabrała głos, teraz już nikt nie powinien mieć wątpliwości.

Na pytanie "kiedy posolić jajecznicę" należy odpowiedzieć jednoznacznie. Znawczyni wskazuje, że najlepiej zrobić to dopiero pod koniec smażenia. Po wyłączeniu gazu, a przed zdjęciem dania z patelni.

Robisz jajecznicę? Te triki też docenisz

Właściwy moment posolenia jajecznicy to niejedyna wiedza na temat dania, jaką podzieliła się ekspertka. Wskazuje ona, że jajecznicę warto często mieszać. Pozwoli to na zapobiegnięciu wysuszeniu jajek.

Co więcej, jajka warto wymieszać w miejsce przed wlaniem ich na patelnię. Rozbijanie skorupek o kant patelni nie jest dobrym pomysłem, podobnie jak solenie jajecznicy już na początku.

Po osiągnięciu pożądanej konsystencji jajecznicy nie należy zostawiać jej na ciepłej patelni. Sprawi to, że proces smażenia będzie trwał, a danie zrobi się suche.

Zdaniem ekspertki portalu Przyślij Przepis, warto również skorzystać ze słabszej mocy palnika. Zbyt mocne podgrzewanie jajek sprawi, że puszysta i wilgotna jajecznica pozostanie jedynie marzeniem. Nawet wiedza na temat tego, kiedy posolić jajecznicę nie przyniesie efektów.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: Przyślij przepis

Tagi: jajka