Rozrywka.Goniec.pl > Gwiazdy > Sekretny przepis na pierogi świąteczne Roberta Makłowicza
Anna Dymarczyk
Anna Dymarczyk 11.12.2021 09:28

Sekretny przepis na pierogi świąteczne Roberta Makłowicza

robert makłowicz
TRICOLORS/East News & Pixabay/piviso

Robert Makłowicz wyjawił, że na jego wigilijnym stole królują pierogi z suszonymi śliwkami. Wciąż spełniające wymóg jarskości danie może okazać się przyjemną i zaskakującą odmianą po corocznych przygodach z kapustą i grzybami. Makłowicz podał swój niezawodny przepis.

Należy jednak pamiętać, by za przepis nie zabierać się z marszu. Najpierw należy zamoczyć śliwki, które będą musiały poleżeć w mokrym na 24 godziny przed rozpoczęciem pracy z ciastem.

Robert Makłowicz poleca na Boże Narodzenie pierogi z suszonymi śliwkami

Robert Makłowicz na swoim blogu zaproponował świąteczny przepis, który może niektórych zaskoczyć. Na jego wigilijnym stole od lat goszczą pierogi na słodko - z suszonymi śliwkami. Być może ta odmiana spodoba się też niektórym świętującym i szukającym w kuchni nieco mniej tradycyjnych smaków.

Aby się należycie przygotować, trzeba pamiętać najpierw o tym, że pracę nad daniem rozpoczynamy dzień wcześniej - suszone śliwki należy wcześniej moczyć w wodzie, by były bardziej miękkie.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 300 g mąki

  • jajko

  • między 300, a 400 gramów suszonych śliwek

  • łyżka masła

  • łyżka cukru

  • sól

  • do podania - śmietana, bułka tarta

Przygotowanie pierogów z suszonymi śliwkami

Namoczone dzień wcześniej suszone śliwki trafiają następnego dnia do garnka. Należy je dokładnie obgotować. Wywar, z którego je potem wyciągniemy, może posłużyć jako podstawa kompotu z suszu.

Sprawdzamy owoce uważnie pod kątem pestek - jeśli jakiekolwiek się pojawią, należy je wydrylować. Jeśli mamy własne suszone śliwki w domu, należy pamiętać o usunięciu z nich pestek.

Tak przygotowane śliwki należy dokładnie rozetrzeć z łyżką cukru (można dodać też więcej, w zależności od wybranego przez nas poziomu słodyczy). Masę odstawiamy i zabieramy się za ciasto.

Ciasto do pierogów przygotowujemy, dodając na czubek mąki masło i polewając je ciepłą, a najlepiej gorącą wodą. Posypujemy ciasto dwiema szczyptami soli - można dodać też nieco cukru. Do całości dodajemy jajko i ugniatamy, aż ciasto zyska odpowiednią konsystencję.

Wycinamy z niego niewielkie krążki - pierogi z suszonymi śliwkami powinny być małe, na jeden kęs. Do ciasta wkładamy śliwkowy farsz i zagniatamy.

Następnie pierogi muszą trafić do gara z gorącą wodą. Gotowe podać można z roztopionym masłem i bułką tartą lub śmietaną i cukrem, w zależności od upodobań.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl

Źródło: Blog Roberta Makłowicza