Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Największe błędy podczas przyrządzania jajecznicy
Agata Jaroszewska
Agata Jaroszewska 08.11.2021 07:53

Największe błędy podczas przyrządzania jajecznicy

Niemal wszyscy popełniają te błędy przy robieniu jajecznicy
Pixabay.com/MAKY_OREL

Najprostsze danie świata: jajecznica. Wiele osób skuszonych prostotą i mnogością możliwości bardzo często delektuje się tym daniem. Większość nawet nie wie, że popełnia kilka kardynalnych błędów. To czy wbijasz jajka bezpośrednio na patelnię oraz jakiego przyrządu używasz do jej mieszania jest naprawdę istotne.

Nie ulega wątpliwości, że jajecznica to królowa początkujących kucharzy. Nawet bardziej zaawansowani domowi szefowie kuchni mogą nie wiedzieć, że przy przyrządzaniu tego dziecięco prostego dania popełniają kilka błędów.

Trudno uwierzyć w to, że jajecznica kryje w sobie tajemnicę? Najprostszym testem jest zapytanie się, czy jajka lądują bezpośrednio na patelni.

Nawet nie wiesz, że robiąc jajecznicę możesz zrobić fatalny błąd

Dlaczego kwestia wbijania jajek do jajecznicy jest tak ważna? To proste. Nie chodzi tylko pewność, że żadne z jajek nie będzie zepsute. Wbijając jajka pojedynczo, nie ma szans, by dopilnować poziomu ścięcia każdego z nich.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo

Pierwsze biała i żółtka zaczną się już mocno ścinać, a ty nie zdążysz dostarczyć na patelnię wszystkich przeznaczonych na jajecznicę jajek. Warto przygotować jajka wcześniej w miseczce obok. Dodatkowo w wielu warszawskich lokalach do jajek dodaje się odrobinę mleka. Zabieg ten gwarantuje, że jajecznica jest wilgotna i aksamitna.

Istotne jest również, to kiedykiedy dodajesz sól. Posolenie jajecznicy zbyt szybko sprawi, że będzie ona mniej puszysta. Sól warto dodawać dopiero po przełożeniu na talerze. Dzięki temu każdy będzie mógł dostosować potrawę do swoich preferencji.

Nie tylko jajka są ważne. Czym mieszasz swoją jajecznicę?

W polskich domach królują drewniane przyrządy kuchenne. Wiele osób rezygnuje z metalowych chochel swoich mam i babć w obawie o teflonowe powłoki garnków i patelni. Warto jednak wiedzieć, że przygotowując jajecznicę, pod żadnym pozorem nie można korzystać z drewnianej szpatułki.

Koniecznie sprawdź się w naszym quizie. Znasz odpowiedzi na wszystkie pytania?

Drewno jest trudne do doczyszczenia. Pomijając fakt, że jajka będą przywierać do przyrządu, istotniejsze jest to, iż fragmenty jajek pozostaną na drewnianej łyżce jeszcze przez długi czas.

Jaki wybór przyrządu będzie najlepszy? Przyrządzając jajecznicę, sięgnij po łyżki i szpatułki zakończone silikonem. Jest on najbardziej higieniczny.

Mieszaj i nie zostawiaj jajecznicy na palniku

Królowa śniadań to jedno z najprostszych dań. Dodatkowo amatorzy kuchennych przygód cenią ją za szybkość przygotowania. Tutaj również bardzo łatwo dać się zwieść jajecznicy.

Pamiętaj, że o ile jajecznicę przygotowuje się szybko, to równie szybko należy ją zjeść. Najlepiej smakuje zaraz po zdjęciu z patelni. To danie nie nadaje się do odgrzewania.

Dodatkowo przygotowując jajecznicę: nieustannie ją mieszaj. Pozwoli to na jednakowe ścięcie jajek. Zostawienie jajecznicy na patelni nawet na kilka sekund bez mieszania skończyć może się nie tylko omletem, ale wręcz przypaleniem i ostatecznie wyrzuceniem dania do śmieci.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl Źródło: onet.pl

Tagi: