Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Oscary 2024. Marmolada z kopru i jadalne statuetki w menu
Katarzyna Lendzion
Katarzyna Lendzion 10.03.2024 23:05

Oscary 2024. Marmolada z kopru i jadalne statuetki w menu

Oscary
Fot. KAPiF, AKPA

W nocy 11 marca poznamy wygranych 96. ceremonii wręczenia Oscarów w Los Angeles. Po gali odbędzie się prestiżowe przyjęcie, na które menu przygotował sławy szef kuchni - Wolfgang Puck. Podczas 30. Balu Gubernatorów gwiazdy zjedzą najbardziej luksusowe przekąski. 

Film polskiej koprodukcji ma szansę na Oscara

Polska koprodukcja "Strefa interesów” w reżyserii Jonathana Glazera może zdobyć 5 statuetek. 11 marca zawalczy w kategoriach: "najlepszy film", "najlepszy reżyser", "najlepszy scenariusz adaptowany", "najlepszy film międzynarodowy" i "najlepszy dźwięk". Za produkcję odpowiada po części Ewa Puszczyńska, znana ze współpracy przy filmach "Ida" i "Zimna wojna" z Pawłem Pawlikowskim. Zdjęcia do filmu są efektem Łukasza Żala, który również pracował przy wspomnianych filmach Pawlikowskiego. 

"Strefa interesów" w unikalny sposób podejmuje temat Holokaustu, ukazując codzienne życie prywatne Rudolfa Hössa, komendanta niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau, oraz jego rodziny. Film przedstawia rodzinne spotkania przy stole, beztroskie zabawy dzieci i wspólne wypady nad rzekę. Całość ”celuje w złoty środek pomiędzy laboratoryjnym chłodem, a ledwie sygnalizowaną groteską”, jak opisał Michał Walkiewicz z ”Filmweba”.

Ten film dotyczy historii, dzieje się w czasach, które są za nami, natomiast jest filmem absolutnie uniwersalnym. Wystarczy zamknąć oczy, wystarczy obudować się murem i zło może się dziać - powiedział Radosław Śmigulski, szef Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, w wywiadzie dla RMF FM. 

Ewa Kasprzyk pojedzie na Oscary?! Ujawniła, o jakiej marzy kreacji. Polacy mogą być mocno zaskoczeni

Oscary 2024

Tegoroczne rozdanie Nagród Akademii Filmowej rozpocznie się o 16:00 czasu lokalnego — w Polsce będzie to około północy. Nieprzerwanie od 2002 roku ceremonia odbywa się w Dolby Theatre przy Hollywood Boulevard. Gala będzie urozmaicona występami muzycznymi, podczas których na żywo zostaną wykonane wszystkie tegoroczne nominowane "najlepsze piosenki”. Wydarzenie poprowadzi Jimmy Kimmel.  

W tegorocznej edycji faworytem jest zdecydowanie "Oppenheimer" w reżyserii Christophera Nolana, który otrzymał aż 13 nominacji. "Biedne istoty" Yorgosa Lanthimosa z Emmą Stone w roli głównej otrzymał 11 nominacji, a "Czas krwawego księżyca" Martina Scorsesego zdobył 10. Jeden z najgłośniejszych filmów tego roku - ”Barbie" Grety Gerwig ma szansę na 8 nagród, w tym dla Gerwig za scenariusz oraz dla Ryana Goslinga w roli drugoplanowej i ”najlepszej piosenki”.

Co zjedzą gwiazdy podczas Oscarów?

Światowej sławy szef kuchni i restaurator Wolfgang Puck przygotował swoje menu na wystawne after-party po Oscarach, 30. Bal Gubernatorów. Po raz pierwszy pokazał wybrane dania pod koniec lutego podczas porannego formatu ABC ”Good Morning America”. 

Będziemy mieli kilka tradycyjnych potraw, ale także kilka zupełnie nowych innowacji. Uwierzycie, że w tym roku przygotowuję Bal Gubernatorów po raz 30? Zatem do zobaczenia na czerwonym dywanie! – Puck powiedział w wideo dla ”GMA”.

Puck odkrył w programie część tegorocznego menu, które obejmuje jego klasyczny placek z kurczakiem truflowym oraz zupełnie nowe przekąski, takie jak tost z masłem miodowym z marmoladą z kopru włoskiego i bitą śmietaną crème fraîche. Oprócz podawanych małych talerzy austriacki szef kuchni stworzył dla tegorocznych gości stół mezze oraz bar z paellą. 

Na innej stacji znajdzie się zarówno klasyczna, jak i wegańska wersja dania z ryżu z dodatkiem szafranu, a także rzeźbiony przez szefa kuchni specjalna hiszpańska szynka Iberico Jamon od Cinco Jotas, tortilla de patata oraz szereg wykwintnych hummusów, dipów i dodatków. Zostanie podana również selekcja pizzy w 5 smakach.

Menu deserowe obejmuje imponujące 37 pozycji do wyboru, od pina colada baba au rum, tarta tropézienne, ciasto z kokosem i yuzu, pistacjowe roladki po czekoladowe Oscary spryskane jadalnym złotem.

Menu stworzyli wspólnie Wolfgang Puck i Eric Klein, wiceprezes ds. kulinarnych w Wolfgang Puck Catering. Projekty ciast zaprojektowali Kamel Guechida i Garry Larduinat.

Źródła: rmf.fm, “Good Morning America”