Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Który banan jest najzdrowszy? Odpowiedź nie jest oczywista
Eryk Błaszak
Eryk Błaszak 07.01.2023 15:15

Który banan jest najzdrowszy? Odpowiedź nie jest oczywista

Banan z brązowymi plamkami jest najzdrowszy, jednak to zielony ma najmniej cukru.
smakosze.pl

Który banan jest najzdrowszy? Pytanie to zapewne nie raz pojawiło się w głowie osób, które zaczęły nieco baczniej przyglądać się swojej diecie i podjęły pierwsze kroki w zmianie sposobu odżywiania. Z jednej strony bowiem ten najbardziej nawodniony owoc zawiera mnóstwo witamin i minerałów, z drugiej zaś znajdziemy w nim równie sporo cukrów. Jakiego banana zatem wybrać?

Który banan jest najzdrowszy?

Każdy, kto choć raz oglądał mecz tenisowy mógł zwrócić uwagę, iż zawodnicy w przerwach między setami zajadają się naprędce dojrzałymi bananami i przystępują do dalszej rozgrywki.

Posiłek taki nie wynika bynajmniej z łakomstwa bądź słabości niektórych zawodników do "zdrowych słodkości", a związany jest z potężnym zastrzykiem energetycznym jaki gwarantuje właśnie dojrzały banan.

Związane jest to z szeregiem witamin i minerałów, które zawiera w sobie ten tropikalny owoc. Każdy sportowiec wie, iż obok avocado banan jest prawdziwą potasową bombą wypełnioną po brzegi antyoksydantami. W jego składzie znajdziemy m.in. witaminę C, B6, K, A i E. Co więcej, zawarta w nim substancja TNF jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów zwalczających złośliwe komórki nowotworowe.

Najwięcej wymienionych witamin i wartości odżywczych mają te najbardziej dojrzałe owoce z brązowymi plamkami na skórce. Co ciekawe, to nie one cieszą się największą popularnością i często trafiają na sklepowe wyprzedaże. Klienci zaś znacznie chętniej sięgają po jasnożółte banany, których wygląd najbardziej cieszy oko. Rozwiązanie to jest też najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Owoc taki co prawda nie będzie miał tak wielu witamin, lecz nie będzie również przepełniony cukrem.

Należy bowiem wiedzieć, iż najbardziej dojrzały banan nie jest zalecany cukrzykom i osobom będącym na diecie redukcyjnej. Pomimo wielu zawartych w nim witamin, towarzyszy mu spora ilość cukrów prostych mających wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, iż brązowy banan jest znakomitym chwilowym zastrzykiem energetycznym, który świetnie sprawdzi się przy interwałach lub wymagającym wysiłku fizycznym, niekoniecznie zaś dla osób nieco mniej aktywnych.

Osoby, które zwracają uwagę na swoją sylwetkę bez wylewania siódmych potów w siłowni, winny szukać bananów w odcieniach jasnej żółci oraz ciemnej zieleni. Wtedy też nagromadzone w nim cukry nie odcisną tak znacząco swojego piętna na zgromadzonej tkance tłuszczowej.

Niezależnie jednak od podjętej decyzji, każdy, kto włączy banany do swojej regularnej diety zauważy ich pozytywne skutki działania na organizm. Owoce te świetnie wpływają na jakość uzębienia, kości, skórę oraz włosy. Banany znakomicie odżywiają mięśnie oraz układ nerwowy, łagodzą napięcia oraz niwelują skutki stresu. Już jeden banan dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór nawet o 40%.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: smakosze.pl

Tagi: