Magda Gessler zdradziła sekret idealnego ciasta na pierogi. Zmora przygotowań do świąt nareszcie ma swój finał. Dziś wiemy już, jak odpowiednio przygotować się do tego, by pierogi nie rozleciały się w garnku.
Magda Gessler i idealne ciasto na pierogi
Magda Gessler to bez wątpienia jedna z najważniejszych postaci polskiej gastronomii. Charyzmatyczna restauratorka doskonale wie, jak przygotowywać potrawy - zarówno te tradycyjne, jak i bardziej wymyślne.
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a w naszych kuchniach rozpoczynają się pierwsze przygotowania. Wkrótce zasiądziemy przecież przy wigilijnych stołach, by wspólnie ucztować przy aromatycznych daniach.
Zmorą gospodyń i gospodarzy są bez wątpienia pierogi. Święta nie obejdą się bez nich, a ich wykonanie wcale nie jest takie łatwe. Problem pojawia się w momencie wytwarzania ciasta - jeden niewłaściwy krok, a wszystko rozleci nam się w garnku.
Jak zatem wykonać ciasto, które zagwarantuje nam sukces? Z pomocą spieszy Magda Gessler, która zdradziła sekret, który z pewnością przyda się w niejednej kuchni.
Ciasto na pierogi - składniki i przepis
Do przygotowania ciasta na pierogi Magdy Gessler potrzebować będziemy 500 g mąki, pół szklanki wody i płaską łyżeczkę soli. Na początek zagotujmy wodę, następnie zmieszajmy mąkę z solą i sformułujmy z niej niewielki kopiec ze wgłębieniem. Wlejmy do środka wodę.
To właśnie dzięki gorącej wodzie i "zaparzeniu mąki" ciasto uzyska odpowiednią elastyczność. Całość należy wymieszać i przystąpić do zagniatania. Szybko zauważymy, że ciasto nie przykleja się nam do rąk tak, jak zazwyczaj. To dobry znak.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, dodajemy wybranego farszu i formujemy pierogi. Teraz mamy gwarancję, że nie rozlecą się nam w garnku. Smacznego!
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
Cena pajdy ze smalcem u Magdy Gessler zwala z nóg. Spójrzcie na te dekoracje
Magda Gessler ma powody do niepokoju. Anna Korcz oferuje potrawy wigilijne w znacznie niższej cenie
Magda Gessler znów szokuje. Gwiazda sprzedaje ciasto za pół tysiąca złotych
Źródło: haps.pl