Rozrywka.Goniec.pl > Gwiazdy > Magda Gessler tyle chce za rosół! Kwota zwala z nóg
Katarzyna Lendzion
Katarzyna Lendzion 16.03.2024 17:22

Magda Gessler tyle chce za rosół! Kwota zwala z nóg

Magda Gessler
Fot. KAPiF, canva.com/@rimmabondarenko

Według GUS-u inflacja w lutym 2024 roku wyniosła 2,8% rok do roku, a Magda Gessler mogła zdecydowanie zawyżyć te statystyki. Teraz w swojej restauracji ”U Fukiera” zaprezentowała wielkanocne menu. Ceny robią wrażenie nawet jak na restauratorkę. 

Wysokie ceny Magdy Gessler

Ostatnim razem Magda Gessler zaprezentowała poziom swoich cen podczas Tłustego Czwartku. W restauracji "U Fukiera" jeden pączek kosztował 17 złotych, czyli o 2 zł więcej w porównaniu do 2023 roku. W cukierni "Słodki, Słony” pojedyncza sztuka sięgnęła wysokości 22 zł. Okazało się, że przysmaki Gessler kosztują więcej niż w Szwajcarii. Za 1. sztukę z konfiturą, lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową należało zapłacić 3,5 Fr, co w przeliczeniu na złotówki wynosi około 16,2 zł. 

Jeszcze wcześniej Gessler wywołała kontrowersje cenami menu świątecznego. Jej restaurację odwiedził wtedy znany youtuber Książulo i próbował ocenić, czy dania są warte wysokich pieniędzy. Za stek z polędwicy wołowej zapłacił 210 zł. Kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą kosztował go 86 zł. Mimo wysokiej ceny, Książulo ocenił kotleta jako żylasty i słabo rozbity i wypluł gryziony kawałek. 

Gessler powiedziała "DOSĆ"! Przerwała rewolucje. Ingerował prawnik

Wielkanoc u Magdy Gessler

Jak co roku w restauracji Magdy Gessler ”U Fukiera” na Wielkanoc można zakupić na wynos wiele tradycyjnych, polskich dań. Delikatesy oferują wysyłkę na terenie całej Polski i nawet do krajów Unii Europejskiej. Zamówienia można składać do 26. kwietnia.

To ulubione święta Magdy Gessler, która z ogromną radością i miłością do jedzenia wspólnie z szefem kuchni Szymonem Gołofitem opracowała menu pełne ukochanych, rodzinnych przepisów. Oferta wielkanocna U Fukiera to ulubione świąteczne klasyki jak barszcz biały na zakwasie, biała kiełbasa przez nas robiona, kaczka pieczona po polsku czy faszerowane jaja w skorupce po staropolsku. Jest też krem chrzanowy na zakwasie, kurczak nadziewany chałką i wątróbką oraz tradycyjna sałatka jarzynowa czy pasta z wiejskich jaj - czytamy na stronie restauracji. 

Największe wrażenie robią jednak bardzo wysokie ceny. 

Magda Gessler
Magda Gessler (fot. KAPiF)

Wielkanocne menu Magdy Gessler

Za klasyczny rosół trzeba zapłacić 65 zł, barszcz biały kosztuje 69 zł. Krem chrzanowy z żuru z pulpetami cielęcymi to jednak wydatek rzędu 79 zł. Drugie dania prezentują się podobnie. W porcji 500 g za np. szynkę wiejską zapłacimy 38,5 zł, za karkówkę z czosnkiem 75 zł, boczek marynowany 79 zł, a pasztet z dziczyzny i grzybów 98 zł. Pieczona kaczka z antonówką wyniesie nas 193 zł.

Możemy dostać także paschę za 37 zł, śledzia ze śmietaną i musztardą za 58 zł, sałatkę jarzynową za 43 zł. Z deserów mazurek różany kosztuje 67 zł, a babka drożdżowa 1,2 kg 88 zł. Robi wrażenie także beza migdałowa - 133 zł za sztukę.

Magda Gessler
Magda Gessler (fot. KAPiF)
Magda Gessler
Magda Gessler (fot. KAPiF)