Rozrywka.Goniec.pl Lifestyle Oscary 2024. Marmolada z kopru i jadalne statuetki w menu
Fot. KAPiF, AKPA

Oscary 2024. Marmolada z kopru i jadalne statuetki w menu

10 marca 2024
Autor tekstu: Katarzyna Lendzion

W nocy 11 marca poznamy wygranych 96. ceremonii wręczenia Oscarów w Los Angeles. Po gali odbędzie się prestiżowe przyjęcie, na które menu przygotował sławy szef kuchni - Wolfgang Puck. Podczas 30. Balu Gubernatorów gwiazdy zjedzą najbardziej luksusowe przekąski.

Film polskiej koprodukcji ma szansę na Oscara

Polska koprodukcja "Strefa interesów” w reżyserii Jonathana Glazera może zdobyć 5 statuetek. 11 marca zawalczy w kategoriach: "najlepszy film", "najlepszy reżyser", "najlepszy scenariusz adaptowany", "najlepszy film międzynarodowy" i "najlepszy dźwięk". Za produkcję odpowiada po części Ewa Puszczyńska, znana ze współpracy przy filmach "Ida" i "Zimna wojna" z Pawłem Pawlikowskim. Zdjęcia do filmu są efektem Łukasza Żala, który również pracował przy wspomnianych filmach Pawlikowskiego.

"Strefa interesów" w unikalny sposób podejmuje temat Holokaustu , ukazując codzienne życie prywatne Rudolfa Hössa, komendanta niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau, oraz jego rodziny. Film przedstawia rodzinne spotkania przy stole, beztroskie zabawy dzieci i wspólne wypady nad rzekę. Całość ”celuje w złoty środek pomiędzy laboratoryjnym chłodem, a ledwie sygnalizowaną groteską” , jak opisał Michał Walkiewicz z ”Filmweba”.

Ten film dotyczy historii, dzieje się w czasach, które są za nami, natomiast jest filmem absolutnie uniwersalnym. Wystarczy zamknąć oczy, wystarczy obudować się murem i zło może się dziać - powiedział Radosław Śmigulski, szef Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, w wywiadzie dla RMF FM.

Ewa Kasprzyk pojedzie na Oscary?! Ujawniła, o jakiej marzy kreacji. Polacy mogą być mocno zaskoczeni

Oscary 2024

Tegoroczne rozdanie Nagród Akademii Filmowej rozpocznie się o 16:00 czasu lokalnego — w Polsce będzie to około północy. Nieprzerwanie od 2002 roku ceremonia odbywa się w Dolby Theatre przy Hollywood Boulevard. Gala będzie urozmaicona występami muzycznymi, podczas których na żywo zostaną wykonane wszystkie tegoroczne nominowane "najlepsze piosenki”. Wydarzenie poprowadzi Jimmy Kimmel.

W tegorocznej edycji faworytem jest zdecydowanie "Oppenheimer" w reżyserii Christophera Nolana, który otrzymał aż 13 nominacji. "Biedne istoty" Yorgosa Lanthimosa z Emmą Stone w roli głównej otrzymał 11 nominacji, a "Czas krwawego księżyca" Martina Scorsesego zdobył 10. Jeden z najgłośniejszych filmów tego roku - ”Barbie" Grety Gerwig ma szansę na 8 nagród , w tym dla Gerwig za scenariusz oraz dla Ryana Goslinga w roli drugoplanowej i ”najlepszej piosenki”.

Co zjedzą gwiazdy podczas Oscarów?

Światowej sławy szef kuchni i restaurator Wolfgang Puck przygotował swoje menu na wystawne after-party po Oscarach, 30. Bal Gubernatorów . Po raz pierwszy pokazał wybrane dania pod koniec lutego podczas porannego formatu ABC ”Good Morning America”.

Będziemy mieli kilka tradycyjnych potraw, ale także kilka zupełnie nowych innowacji. Uwierzycie, że w tym roku przygotowuję Bal Gubernatorów po raz 30? Zatem do zobaczenia na czerwonym dywanie! – Puck powiedział w wideo dla ”GMA”.

Puck odkrył w programie część tegorocznego menu, które obejmuje jego klasyczny placek z kurczakiem truflowym oraz zupełnie nowe przekąski, takie jak tost z masłem miodowym z marmoladą z kopru włoskiego i bitą śmietaną crème fraîche. Oprócz podawanych małych talerzy austriacki szef kuchni stworzył dla tegorocznych gości stół mezze oraz bar z paellą.

Na innej stacji znajdzie się zarówno klasyczna, jak i wegańska wersja dania z ryżu z dodatkiem szafranu , a także rzeźbiony przez szefa kuchni specjalna hiszpańska szynka Iberico Jamon od Cinco Jotas, tortilla de patata oraz szereg wykwintnych hummusów, dipów i dodatków . Zostanie podana również selekcja pizzy w 5 smakach.

Menu deserowe obejmuje imponujące 37 pozycji do wyboru, od pina colada baba au rum, tarta tropézienne, ciasto z kokosem i yuzu, pistacjowe roladki po czekoladowe Oscary spryskane jadalnym złotem.

Menu stworzyli wspólnie Wolfgang Puck i Eric Klein, wiceprezes ds. kulinarnych w Wolfgang Puck Catering. Projekty ciast zaprojektowali Kamel Guechida i Garry Larduinat.

Źródła: rmf.fm, “Good Morning America”

Krzysztof Rutkowski o nowej edycji "TzG". Ocenił zmiany w formacie
Zadziwiający wywód widzki "Szkła kontaktowego". Mówiła o życiu po śmierci
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Lendzion

Redaktorka portalu Goniec.pl. Specjalizuję się w modzie, sztuce, architekturze i podróżach. W dziennikarstwie najbardziej interesuje mnie reportaż, dokument i felieton. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
lifestyle gwiazdy telewizja