Rozrywka.Goniec.pl > Gwiazdy > Przepis na obłędne pączki Roberta Makłowicza. Magda Gessler może się schować
Weronika Uszakiewicz
Weronika Uszakiewicz 15.02.2023 19:30

Przepis na obłędne pączki Roberta Makłowicza. Magda Gessler może się schować

Robert Makłowicz
Robert Makłowicz fot. pixabay, KAPiF

16 lutego wypada w tym roku tłusty czwartek. Tego dnia zdecydowanie nie trzeba odmawiać sobie słodkości. Warto również samemu zrobić pączki, korzystając z rewelacyjnego przepisu Roberta Makłowicza.

Pączki Roberta Makłowicza podbijają sieć

Przed nami ulubiony dzień w roku każdego łasucha. Tłusty czwartek to doskonała okazja do sprawiania sobie słodkich przyjemności. Tego dnia zgodnie z tradycją trzeba zjeść co najmniej jednego pączka. Niektórzy twierdzą, że w przeciwnym razie czeka nas pech.

Osoby, które nie chcą przepłacać za słodkości w drogich cukierniach mogą zrobić je samodzielnie. Nic nie smakuje bowiem tak dobrze, jak domowe wypieki. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na pączki, jednak ten od Roberta Makłowicza szczególnie podbił serca internautów. Jego słodkości to niebo w gębie.

Sekret pączków Roberta Makłowicza tkwi w pewnym składniku. Mowa o spirytusie, który ogranicza wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Dzięki temu wypieki wychodzą puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Przepis na pączki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,

  • 7 żółtek,

  • 1 jajko całe,

  • 400 ml mleka,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 2 łyżki masła

  • 10 dag drożdży

  • 2 kieliszki spirytusu,

  • 2 opakowania cukru waniliowego,

  • esencja cytrynowa lub pomarańczowa,

  • odrobina soli,

  • ulubiona marmolada do nadziewania,

smalec do smażenia Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, w środku robimy niewielki dołek.

  2. Do dołka wkładamy drożdże, a następnie posypujemy je łyżką cukru.

  3. Podgrzewamy 200 ml mleka i wlewamy całość do miski.

  4. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

  5. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszankę dodajemy do mąki.

  6. Masło roztapiamy, a pozostałe składniki dodajemy do miski.

  7. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło do momentu, aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.

  8. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

  9. Po wyrośnięciu ciasta każdą z kulek rozwałkowujemy i wycinamy kółka.

  10. Na kółka nakładamy konfiturę i formujemy z nich pączki.

  11. Gotowe pączki odstawiamy do chwili, aż podwoją swoją objętość.

  12. W dużym garnku roztapiamy smalec i smażymy pączki z dwóch stron.

  13. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu.

  14. Po wystygnięciu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

Artykuły polecane przez Goniec.pl: