Rozrywka.Goniec.pl > Gwiazdy > Magda Gessler sprzedaje grzyby za nieprawdopodobną cenę. Sprawę komentuje ekspertka
Piotr Szczurowski
Piotr Szczurowski 13.10.2022 16:11

Magda Gessler sprzedaje grzyby za nieprawdopodobną cenę. Sprawę komentuje ekspertka

Magda Gessler sprzedaje grzyby za nieprawdopodobną cenę. Sprawę komentuje ekspertka
RICOLORS/East News/Goniec.pl

Magda Gessler bez wątpienia od lat jest jednym z największych autorytetów, jeśli chodzi o branżę gastronomiczną i... smak. To, co znana restauratorka zachwala, automatycznie traktowane jest przez klientów za coś wybitnego. Ma to jednak swoje odzwierciedlenie w cenach - Magda Gessler za swoje potrawy może krzyknąć niemal dowolną kwotę, a chętni i tak się znajdą.

Magda Gessler sprzedaje grzyby za prawdziwą fortunę. Dlaczego?

Doskonałym dowodem tej tezy są ceny w "Delikatesach U Fukiera". To tam produkty sygnowane nazwiskiem Magdy Gessler nabyć może każdy zainteresowany, oczywiście za odpowiednią opłatą. Mimo wszystko ceny grzybów, które można kupić w jej ekskluzywnym sklepie, robią wrażenie nawet na tych, którzy spodziewali się astronomicznych kwot. Ile trzeba zapłacić za leśne przysmaki od słynnej "kreatorki smaku"?

Restauracja "U Fukiera" to bez wątpienia najpopularniejszy lokal należący do Magdy Gessler. To wytworna restauracja, ze staropolską kuchnią, którą znaleźć można na warszawskiej Starówce. Wielbiciele dań sygnowanych nazwiskiem znanej restauratorki mogą też nabyć je w "Delikatesach" i raczyć się nimi w domu.

W ekskluzywnym sklepie kupimy między innymi słoninę, pasztet i kiełbasę, kozie sery, ryby oraz grzyby. Te ostatnie swoją ceną potrafią zdecydowanie zaskoczyć.

Magda Gessler - ceny grzybów
Magda Gessler - ceny grzybów/https://delikatesy.ufukiera.pl/

Ile kosztują "leśne smaki" potraw Magdy Gessler? Przykładowo, 900 ml żuru na prawdziwkach to koszt aż 47,62 zł. W składzie, oprócz borowików, znajdziemy bulion wołowo-warzywny, wędzone żeberka, domowy zakwas, wiejską śmietanę oraz tradycyjnie majeranek.

Ceny innych potraw również potrafią przyprawić o zawrót głowy. Cielęcych pulpety w sosie z borowików kosztują 57,14 zł za 900 ml. Tyle samo zapłacimy za gulasz cielęcy z leśnymi grzybami. Wiele wskazują, że to same grzyby "odpowiedzialne" są za wysokie ceny w lokalu.

350 ml marynowanych borowików kosztuje aż 36,19 zł. Za podobnie przygotowane kurki zapłacimy 26,67 zł, a za maślaki i podgrzybki 22,86 zł. Najtańsze są marynowane opieńki, które kosztują 20 zł.

Podobnie ceny wyglądają w przypadku suszonych grzybów. 25 g całych kapeluszy borowików kosztuje 27,62 zł, a krojone borowiki 18,10 zł. Podobnie zapłacimy za suszone podgrzybki, a jeśli zdecydujemy się na wariant pokrojony, "zbiedniejemy" o 16,19 zł.

Magda Gessler w swoim sklepie oferuje grzyby w wysokich cenach. Ekspertka uzasadnia

Portal Fakt w tej sprawie skontaktował się z szefową jednego z Kół Gospodyń Wiejskich, Annę Bukowiec, i poprosił o skomentowanie cen grzybów w delikatesach Magdy Gessler. Jak brzmiała jej opinia?

- Jeśli czegoś jest mało, trzeba więcej płacić. A niestety, w tym roku w okolicy Limanowej grzybów mamy niewiele. Słyszałam, że pudełeczko świeżych prawdziwków kosztuje w okolicy Starego Sącza aż 25 zł. Biorąc pod uwagę taką stawkę, jestem w stanie zrozumieć wysokie ceny marynowanych grzybów od Magdy Gessler - broni cen ekspertka.

Cóż, wygląda na to, że wysokie ceny w delikatesach "kreatorki smaku" nie są jedynie fanaberią i "dopłatą" za markę, a znajdują swoje uzasadnienie w kosztach. Pozostaje mieć nadzieję, że ich smak jest wart każdej wydanej złotówki.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: Fakt.pl