Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Kosmiczne ceny za potrawy wielkanocne Magdy Gessler. Polacy przecierają oczy ze zdumienia
Weronika Uszakiewicz
Weronika Uszakiewicz 21.03.2023 12:36

Kosmiczne ceny za potrawy wielkanocne Magdy Gessler. Polacy przecierają oczy ze zdumienia

None
KAPiF

Magda Gessler przygotowała dla swoich klientów ofertę wielkanocną. Ceny świątecznych przysmaków u królowej polskiej gastronomii zwalają z nóg. Polacy nie mogą uwierzyć w podane kwoty. 

Magda Gessler wystartowała z menu wielkanocnym

Wielkanoc już za pasem, większość rodaków czekają więc wielkie przygotowania do świąt. Przyrządzenie potraw na tę wyjątkową uroczystość z pewnością pochłonie sporo czasu i energii. 

Osoby, które nie mają czasu i ochoty na wielogodzinne stanie w kuchni powinny pomyśleć o cateringu. Taka przyjemność nie należy jednak do najtańszych, zwłaszcza u królowej polskiej gastronomii. Za wielkanocne dania od Magdy Gessler trzeba będzie słono zapłacić.

Adam Małysz wysłał pilną wiadomość Dawidowi Kubackiemu. Wyszło na jaw, co mu obiecał

Kosmiczne ceny wielkanocnych potraw "U Fukiera"

Cennik dań wielkanocnych w restauracji "U Fukiera" Magdy Gessler może przyprawić o zawrót głowy. Za 5 połówek jajek faszerowanych trzeba zapłacić od 35 zł do nawet 38 zł! Tańsza opcja zawiera w składzie  wiejskie jajka, pieczarki, koper, masło, bułkę kajzerkę i śmietanę wiejską. Droższe jajka nadziewane są z kolei wiejską polską szynką.

Sytuacja wcale nie wygląda lepiej jeżeli chodzi o majonez. Za domowy sos, wykonany według receptury babci Magdy Gessler, restauratorka zażyczyła sobie 23 zł za 200 g. Jest to aż 115 złotych za kilogram.

Za sałatkę jarzynową Magdy Gessler również trzeba będzie słono zapłacić. Słoiczek o pojemności 300 g kosztuje aż 41 zł. Najdroższą pozycją w ofercie wielkanocnej "U Fukiera" jest kaczka pieczona w całości po polsku z antonówką. Za taki rarytas trzeba zapłacić aż 190 zł za sztukę. 
 

80 zł za żurek w "Słodki Słony"

Kolejnym lokalem Magdy Gessler, oferującym catering wielkanocny jest restauracja "Słodki Słony". Można zamówić tu między innymi babę drożdżową, makowiec, sernik świąteczny, roladę sezamowo-chałwową czy cztery rodzaje mazurków.

Można również kupić dwa torty. Droższy z nich, który zawiera masę ajerkoniakową, biszkopt spirytusowo-jajeczny i paschę kosztuje aż 320 zł za ok. 2,7 kg!

Restauracja "Słodki Słony" oferuje również menu wytrawne, które zawiera jedynie pięć potraw. Żurek kosztuje aż 80 zł za litr, a sałatka jarzynowa - 65 zł za litr.