Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Jak kroić cebulę, by nie płakać? Znany dietetyk zdradza prosty i skuteczny sposób
Eryk Błaszak
Eryk Błaszak 05.03.2023 20:02

Jak kroić cebulę, by nie płakać? Znany dietetyk zdradza prosty i skuteczny sposób

Popularny dietetyk podzielił się niezawodnym sposobem, by nie płakać przez krojeniu cebuli.
Pixabay/andreas

Jak kroić cebulę, by nie płakać? Pytanie to zadawała sobie zapewne niejedna osoba, która do sporządzenia wyśmienitego dania potrzebowała podzielić na kawałki to aromatyczne warzywo. Choć w internecie nie brakuje wielu rozmaitych sposobów, to niezwykle zmyślnym pomysłem podzielił się znany w mediach społecznościowych dietetyk Michał Wrzosek.

Jak kroić cebulę by nie płakać?

Zapewne niejeden smakosz i domowy kucharz uronił łzę podczas przygotowywania swojego popisowego dania. I wzruszenie to bynajmniej nie było spowodowane perfekcją przyrządzenia owej potrawy, a trudami, jakie niesie ze sobą krojenie cebuli.  

Wprawni kucharze czynią to na tyle prędko, iż nie zdążą doświadczyć oddziaływania warzywa na kanaliki łzowe, pozostali zdani są zaś na płacz lub zmyślne pomysły umożliwiające im na nieinwazyjne krojenie cebuli. Jedni zabobonnie moczą nadgarstki zimną wodą, inni próbują wkładać warzywo do zamrażarki. Każdy z tych sposobów posiada jednak pewne wady. 

Pomysłów w tej materii nie brakuje, co po raz kolejny pokazał słynny w mediach społecznościowych dietetyk Michał Wrzosek, dzieląc się z internautami zaskakującymi sposobami na powstrzymanie łez, które wywołuje krojenie cebuli.

1500zł za każdą złotówkę? Koniecznie przeszukaj portfel, możesz się wzbogacić

Jak kroić cebulę by nie płakać? Dietetyk zdrada swoją tajemnicę

Dietetyk Michał Wrzosek znany jest ze swojej aktywności w mediach społecznościowych i już niejednokrotnie udowodnił, iż nie są mu obce problemy, z jakimi zmagają się konsumenci oraz jego podopieczni, którzy odwiedzają popularne dyskonty w poszukiwaniu zdrowej żywności. 

Tym razem youtuber podzielił się z internautami swoim niezawodnym sposobem na bezłzowe krojenie cebuli. Wszak warzywo to już wiele tysięcy lat temu znane było ze swojego dobroczynnego oddziaływania na organizm człowieka i podawane było w rozmaitej postaci. Od syropów, poprzez dodatek kulinarny, który pod wpływem temperatury nabiera wyjątkowego aromatu. 

Jak przekazał żartobliwie influencer, jednym ze sprawdzonych sposobów jest włożenie odpowiednio szczelnych gogli, dzięki którym wydzielane w czasie krojenia cebuli związki lotne siarki nie dotrą do naszych kanalików łzowych. O wiele poważniejszym jednak sposobem i równie skutecznym jest również wsadzenie warzywa do lodówki. Schłodzona cebula nie powinna wywoływać u nas bowiem łez

 

Cebula. Wartości odżywcze

Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, które związane są ze spożywaniem przetworzonej cebuli, warzywo to zawiera w sobie niezliczone witaminy, minerały i pierwiastki. W jej składzie możemy znaleźć bogate pokłady witaminy C, odpowiedzialnej m.in. za regulację zdrowia immunologicznego. Niemniej znajdziemy również witamin z grupy B, w tym niezwykle cennego kwasu foliowego (B9) oraz pirydoksyny (B6) zaangażowanych w procesy metaboliczne. 

Warzywo to jest również bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, manganu, magnezu, fosforu, siarki czy kwercetyny. Dodatkowo w cebuli znajdują się fitochemikalia, które po spożyciu przybierają formę allicyny, która wykazuje zdolności do zwalczania nowotworów i cukrzycy. Warto również wiedzieć, iż cebula przy tak wielu witaminach posiada niezwykle niską kaloryczność na poziomie zaledwie 44 kcal.

Śledź najnowsze newsy na Twitterze Gońca: https://twitter.com/GoniecPL

Źródło: ig/Michał_wrzosek/pyszności.pl/